Een interview met twee inspirerende changemakers: Buruani en Chaeli

Van der Valk wilt graag iets betekenen voor kinderen die de wereld in beweging brengen, daarom steunen wij als familiebedrijf KidsRights. KidsRights komt op voor de positie van kwetsbare kinderen waar ook ter wereld. Dit doen wij o.a. met het Van der Valk Wereldeters kindermenu

Stichting KidsRights

Stichting KidsRights maakt zich sterk voor de rechten van kinderen wereldwijd. Samen met kinderen werkt KidsRights aan een wereld waarin kinderrechten zijn gegarandeerd. In dit proces worden kinderen als changemakers gezien.

Ieder jaar reikt KidsRights de Internationale Kindervredesprijs uit aan een kind dat zich op moedige of bijzondere wijze inzet voor kinderrechten. Twee van deze inspirerende changemakers zijn Baruani en Chaeli. Ab en Bart de Bruijn, 4e en 5e generatie Van der Valk, zochten hen op in Zuid-Afrika.

Buruani

Baruani is op zevenjarige leeftijd gevlucht voor oorlog en geweld, vanuit de Democratische Republiek Congo. Bij een aanval op zijn dorp is Baruani zijn familie verloren, zelf kon hij ternauwernood ontsnappen. Na een lange vlucht, te voet, is Baruani terecht gekomen in het Nyarugusu vluchtelingenkamp in Tanzania. In het vluchtelingenkamp waren de levensomstandigheden slecht. Er was een tekort aan voedsel, beperkte toegang tot onderwijs en de omgeving was voor kinderen niet veilig. In het kamp leert Baruani meer over kinderrechten en raakt hierdoor gemotiveerd om zich in te zetten voor de verbetering van de positie van andere kinderen en die van hemzelf. Dit doet hij door zijn eigen radioprogramma op te zetten voor kinderen, waarmee hij hen informeert en tegelijkertijd ook families weer samenbrengt.

Als erkenning voor zijn inzet voor de rechten van vluchtelingenkinderen, won Baruani in 2009 de Internationale Kindervredesprijs. Met steun van KidsRights is het Baruani gelukt om zijn middelbare school af te ronden in Tanzania. Het is hem inmiddels gelukt om een studievisum te krijgen, om te kunnen gaan studeren aan de Universiteit van Kaapstad.

Wat heeft het winnen van de ‘International Children’s Peace Prize’ in 2009 voor jou betekend? 
Buruani: "Het was een grote eer en kans om afkomstig uit de armoede en het vluchtelingenkamp zo'n belangrijke prijs te winnen. Het gaf mij een podium om de slechte leefomstandigheden in de kampen aan het licht te brengen. Daarnaast heeft KidsRights met het projectfonds dat verbonden is aan de Kindervredesprijs, geïnvesteerd in projecten in het vluchtelingenkamp. Zo zijn er bijvoorbeeld computers gekomen zodat de vluchtelingen informatie kunnen lezen, delen en opzoeken via internet. Velen hebben geen computer skills, zij weten niet wat internet en Google is. Zij hebben wel van Obama gehoord maar bijvoorbeeld nog nooit een foto van hem gezien."

Chaeli

Michaela ‘Chaeli’ Mycroft werd 23 jaar geleden geboren in Zuid-Afrika. Ze is geboren met Cerebrale Parese, een bewegingsstoornis van de hersenen. Hierdoor kan ze haar armen en benen maar beperkt gebruiken. Dit heeft haar echter nooit weerhouden om haar dromen na te jagen en haar doelen te bereiken. Ze is dan ook een echte ability activist; ze kijkt naar wat ze kan en probeert haar grenzen te verleggen.

Op 9-jarige leeftijd start ze samen met haar zus en drie vriendinnen een inzamelingsactie. Het doel: een gemotoriseerde rolstoel. Hiermee zou ze veel meer vrijheid krijgen en minder afhankelijk zijn van anderen. Samen met haar zus en vriendinnen maakt ze Sunshine Pots, bloempotten met zonnebloemzaadjes. Met deze actie hadden ze binnen 7 weken het benodigde bedrag bij elkaar. De donaties bleven binnen komen, waarna de meisjes besloten om hun actie voort te zetten. Met de opbrengst konden zij andere gehandicapte kinderen ook helpen. Deze succesvolle actie was de start van de Chaeli Campaign, met als motto: ‘Hope in Motion’.

Voor haar inzet voor kinderen met een handicap, won Chaeli in 2011 de Internationale Kindervredesprijs. Chaeli heeft de prijs gewonnen voor haar inzet en strijd voor gelijke rechten van mensen met een handicap in Zuid-Afrika. Haar doel is dat mensen met een handicap gelijk worden behandeld als mensen zonder beperking.

KidsRights steunt sinds 2011 verschillende projecten van de Chaeli Campaign. Momenteel is dit het Pay-It-Forward Ambassadors Program, dat kindparticipatie stimuleert, door jongeren te leren hoe ze acties moeten opzetten voor en binnen hun eigen omgeving.

KidsRights ondersteunt het Ambassadors Project binnen de Chaeli Campaign; wat betekent dit voor jou? 
Chaeli: "De steun van KidsRights laat zien dat zij in onze visie geloven en dat is geweldig. Ik geloof dat het Ambassadors Project één van de beste dingen is die we voor jonge mensen kunnen doen, om ze te laten inzien dat ze een verschil kunnen maken en anderen met hun acties en ideeën kunnen inspireren. Wij zijn met de steun van KidsRights in staat om het programma uit te breiden en een grotere doelgroep te bereiken. De jongeren die betrokken zijn zien het resultaat en zien het als hun kracht en actie om zelf de wereld om hen heen te veranderen en zo een betere plek te maken voor iedereen."

Lees op de website van KidsRights meer verhalen van andere changemakers. 

Van der Valk & KidsRights

Omdat Van der Valk ook iets wil betekenen voor kinderen die het minder goed hebben, steunen wij als familiebedrijf KidsRights. KidsRights komt op voor de positie van kwetsbare kinderen waar ook ter wereld.

Van der Valk steunt KidsRights onder andere met het Van der Valk Wereldeters kindermenu. Met deze menukaart worden kinderen uitgedaagd iets anders te kiezen dan het traditionele kindermenu. De gerechten op de Wereldeters menukaart zijn avontuurlijk, verantwoord en verrassend lekker. Als je bij ons een kindermenu kiest, zorgen wij ervoor dat kinderen die het minder goed hebben óók lekker te eten krijgen. Dat is wel zo eerlijk!

Met de donaties van Van der Valk wordt onder andere het voedselprogramma Sizanani van KidsRights in Zuid-Afrika ondersteund. Zij verzorgen warme schoolmaaltijden; voor sommige kinderen is dat de enige maaltijd van de dag.

Stichting KidsRights

KidsRights is een kinderrechtenorganisatie met als thuisbasis Amsterdam. KidsRights is in 2003 opgericht door voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert. KidsRights maakt zich sterk voor de rechten van kinderen wereldwijd. Samen met kinderen werkt KidsRights aan een wereld waarin kinderrechten zijn gegarandeerd. De kinderen worden in dit proces als changemakers gezien.

KidsRights ontdekt jonge changemakers over de hele wereld: kinderen die zelf in actie komen om hun positie te verbeteren. Hun initiatieven zijn soms klein, maar door kinderen te ondersteunen en aan het woord te laten, kunnen zij een groots effect hebben. Samen met kinderen als changemakers inspireert KidsRights een wereldwijde beweging voor kinderrechten.

Klik hier om meer te lezen over stichting KidsRights.